90'ların sonlarında Britanya müzik sahnesinde önemli bir etki yaratan The Verve grubunun Urban Hymns albümü, dönemin ruhunu yansıtan ve geniş dinleyici kitlesinde derin izler bırakan bir çalışma olarak çıktı karşımıza. Albümde yer alan The Drugs Don't Work, ikircikli hikâyesi ve anlamı nedeniyle dinleyiciler arasında farklı biçimlerde yorumlandı.
Şarkının yazarı Richard Ashcroft, henüz 11 yaşındayken babasını kanser yüzünden kaybeder. Uzun ve yorucu tedavi süreçlerinde babasının hep yanında olan Ashcroft, bu zorlu yolun sonunda derin bir depresyona girer. Kişisel yaşamındaki bu trajik olayı ve bunun yol açtığı uzun süreli depresyon ile mücadelesini The Drugs Don't Work ile ifade ettiği tartışılan Ashcroft, kendisini uyuşturucu kullanımından da alıkoyamaz. Şarkı, 1997 yılında Urban Hymns albümünün ikinci single'ı olarak yayımlanır ve Birleşik Krallık'ta listelerin zirvesine oturarak albümün tarihi bir başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynar. İngilizcede “drug” kelimesinin hem ilaç hem de uyuşturucu ile aynı anlamda kullanılması, dinleyicilerin şarkıya farklı yorumlar getirmesine neden olur:
Şarkının başında Ashcroft’un, "All this talk of getting old / It's getting me down, my love" diyerek, babasının hastalığı ve ölümüyle ilgili duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini düşünenler hiç de az değil. Sondaki "But I know I'll see your face again" dizesiyle de hem babasına hem de kendi uyuşturucu bağımlılığına veda ettiğini düşünür dinleyiciler. Ashcroft’un uzun süre depresyonla mücadele ettiğini bilenler şarkıyı tamamen babasına ithafen yazdığını düşünseler de; Ashcroft, bir röportajında albümün çıktığı yıllarda grup üyelerinin tamamının çok fazla uyuşturucu kullandığını, anksiyete ataklarıyla başa çıkabilmek ve gelecek kaygısını yenebilmek için de dozajı gittikçe arttırdıklarından bahseder. Ancak bunun onlara hiçbir faydasının olmadığı gibi aksine hayatlarının çok daha kötüye gittiğini anlatır. Fakat şarkının babası ile ilgili olup olmadığı sorusuna daha fazla konuşmak istemediğini söyleyerek cevap veren Ashcroft'un yaşadığı bu derin acı ve sonrasında uyuşturucu kullanımıyla olan mücadelesi, yine de şarkının sözlerinde ve temasında kendini belirgin bir şekilde göstermektedir.
Öte yandan, The Drugs Don’t Work’ün müzik videosu, Bitter Sweet Symphony’nin devamı niteliğindedir. Videoda, grup "Feelings" adlı otomatın önünde durur. Bu, grubun ikinci albümü A Northern Soul'da Life's an Ocean şarkısında geçen "I was buying some feelings from a vending machine" cümlesine bir göndermedir. Şarkının bu hüzünlü videosu, Prenses Diana'nın ölümünden bir gün sonra yayınlanır ve bu zamanlama matem havasının hâkim olduğu Britanya’da büyük bir yankı uyandırır.
Bir iddiadan öteye geçmese de günümüzde dahi şarkının altına yazılan yorumlara baktığınızda dinleyicilerin birçoğunun şarkıyı kaybettikleri yakınlarına adadıklarını görebilirsiniz. The Drugs Don’t Work, Richard Ashcroft’un hem kendi hayatının bunalımlarını hem de karşısındakini kaybetme korkusunu bize derinden ve etkileyici şekilde sunarken, yaşadığımız kayıp ve acıları yansıtmaya da devam ediyor.
✍️: Burak Karakaya & Oğuzhan Gültekin
📸: Dean Chalkley
Comments