Dijital ve gerçek arasında dolaşan, üretken bir müzisyenin hikâyesini izliyoruz bir süredir: Alperen Yalçın’a (aka. Misucmaker) merhaba deyin! Bugün yayınlanan teklisi Harmonized öncesinde kendisiyle Cinnah Caddesi’ndeki stüdyosu Misuc Agents’ta buluştuk. Misucmaker’ın hikâyesini dinledik ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Her şey yağmurlu bir pandemi akşamı, Tyler, The Creator’ın New Magic Wand şarkısının canlı performansını dinlerken oluşan kıvılcımla; tek seferde kaydedilmiş bir ev kaydıyla başlıyor. Alperen Yalçın, üretimle geçen iki yılın ardından, Misucmaker mahlasıyla ilk şarkısı I Remember’ı Haziran 2023’te yayınlıyor. Süreç içinde şarkıyı kreatif direktör ve dijital sanatçı Efe Alpay (aka. EFULA) ile paylaşıyor. İkili arasındaki işbirliği sonucunda şarkının funky bass diziliminden alınan ilhamla, önce bir klip ardından Misuc adında bir dijital karakterin hikâyesi çıkıyor ortaya. Dijital gerçeklikten doğaya ışınlanmaya çalışan ve geçmiş ile şimdi arasında kaybolan Misuc, şehirleri istila ederken ona Bertolt Brecht’in hayaleti eşlik ediyor.
Brecht etkisi: Yalçın, konservatuarda okurken Devlet Tiyatroları’nda (DT) çalışıyor. Ayşe Emel Mesci’nin sahnelediği Cesaret Ana ve Çocukları oyununun okuma provalarında Bertolt Brecht’in sözlerinden etkilenerek stüdyosuna koşuyor. “i” ve “u” harflerinin yerleri ile birlikte müziğe olan bakışını da değiştiriyor. Stüdyonun ismi de artık Misuc Agents olurken, Nadas, Goril ve Tardigrades gibi birçok grup da burada müzik yapmaya başlıyor. Misucmaker mahlasının çıkış noktası da burası.
Miseum: Hayalleri ve hatıraları arasında gezinirken statüko ile alay eden Misuc, metaverse dünyasına ait bir karakter. I Remember dinleyerek dans ediyor ve bulunduğu yerlerin gürültüsüne, doğal akışına kapılıyor. Misuc’un hangi şehirde ve nasıl dans ettiğini izlememiz için ise Misucmaker ve EFULA bizi Miseum’a davet ediyor.
Decentraland konseri: Misucmaker, Twitter üzerinden 2022 New Year’s Eve Partisi’nin ev sahibiyle iletişime geçerek hâla devam eden metaverse konserlerinin ilkini yılbaşı gecesi Decentraland’de düzenliyor. Bu konser, KISS grubunun basçısı Gene Simmons’ın da katıldığı Npact Plaza’da gerçekleşiyor ve elde edilen gelirle Afrika’daki çocuklara bilgisayar bağışları yapılıyor.
📸: mertyalcin & tncyktn
Bu özgün hikayenin ardında elbette tutku dolu bir müzik geçmişi var
1989 yılı doğumlu Alperen Yalçın, 11 yaşında müziğe başlıyor ve henüz 2004 yılında Ankara Liselerarası Müzik Yarışması’nda "En İyi Beste" ödülünü kazanıyor. 2007 yılında konservatuar sınavını burslu kazanarak Başkent Üniversitesi’nde vokal eğitimine başlıyor. Merih Kazbek ve Meltem Ege ile çalışma fırsatı buluyor.
Sahne ve projeler: Yalçın, MIX ve ChillOut gibi ülkenin önde gelen müzik festivallerinde vokalist olarak yer alıyor. Yüksek lisans tezinin bitirme projesi kapsamında 2015 yılında Al’York isimli müzik grubunun temellerini atıyor ve bu grupla yaklaşık 3 sene içinde 2 kısa çalar ve 2 tekli yayınlıyor. Projenin sunumu Make It Happen isimli bir etkinlikle Seğmenler Parkı Amfi Tiyatro'da gerçekleştiriliyor.
Günümüze geldiğimizde Misucmaker’ın hikâyesini çeşitlendiren ve üstünde durmamız gereken iki proje/çalışma var: Bunlardan ilki Ankaralı audiovisual kolektifi Blakhol. Misucmaker’ın 2019 yılından bu yana aktif biçimde yer aldığı grup, duygu ve hayal gücünü tetikleyen şarkılar ile hisler ve ritimlerden oluşan kompozisyonlar üretiyor. Duygusal, karanlık ve melodik eserler koyuyorlar ortaya. Bir kolektif dedik… Üç kişiden oluşan Blakhol, bugüne kadar yayınladıkları parçalarda vokalde Mercan, Hend, Nilipek, Mabastet ve Terry Jorrys ile işbirliği yapıyor. Grubun son dört şarkıdan oluşan EP’si Violet, Kasım 2023’te yayınlandı. Nilipek işbirliğyle sunulan Buz, grupla tanışmanız için çok iyi bir fırsat. Aralık 2022’de ODTÜ Mimarlık Amfisi’nde verdikleri konser ise harika gözüküyor. Sahne şovlarının ardında Efe Alpay (Animasyon) ve Kıvanç Çubukçu (Mapping) imzası var.
Öte yandan Misucmaker, yüksek lisansını Başkent Üniversitesi Müzik Bilimi Departmanı Müzikoloji Programı’nda tamamlıyor. Müziğin yanında mimariye olan tutkusu, ona tez konusunu bulmasında yol gösterici oluyor ve tezini müziğin mimariye yansımış en somut örneği olarak bilinen Philips Pavyonu özelinde yazıyor. Ankara’da Çankaya-Ulus aksındaki binalardan etkilenmesi ile ortaya çıkan bu ilgi, onu “Gündelik hayatınızda gördüğünüz binaların müziğinin olabilir mi?” sorusunu daha derin bir biçimde ele almaya itiyor. Misucmaker, Mayıs 2023’te Mimarlar Derneği’nde yaptığı sunumda, tarihsel süreklilik içerisinde sürekli etkileşimde olan müzik ve mimarlık disiplinlerini bir müzikolog gözüyle değerlendiriyor.
Harmonized bu hikâyenin neresinde duruyor?
Harmonized’ın ortaya çıkış sürecini Misucmaker’dan dinlemek çok keyifli. Lise yıllarından bu yana görüştüğü arkadaşı Ufuk, bir dijital ses işleme istasyonu firmasının açtığı ve sonunda kazanana ilgili ses işleme programın hediye edildiği bir yarışmadan haberdar oluyor. Yarışmada ritmik bir çıtırtı sesi veriliyor ve katılımcıların bu ses ile müzik yapmaları isteniyor. Misucmaker, Ufuk’un ricasıyla, yarışmaya katılıyor. Yarışma özelinde Jasmin Boivin ile kurduğu işbirliği sonucunda Harmonized’ın ilk versiyonu ortaya çıkmış oluyor. Ve tahmin edin yarışmayı kim kazanıyor? Harmonized!
Aradan geçen sürede vokaller yeniden kaydediliyor ve şarkıya saksafon ekleniyor. Böylece şarkı son hâlini alıyor. Harmonized bugün, video klibiyle birlikte yayınlandı. Çağatay Yiğit ve Mert Yalçın tarafından çekilen keyifli video, bu görüşmeyi gerçekleştirdiğimiz ve Yalçın’ın müzikal yolculuğunun son 12 yılına tanıklık eden Misuc Agents’ta geçiyor. Misucmaker her ne kadar Blakhol ile daha karanlık duygulara seslense de funky gitar ritimleri, sıcak üflemeli enstrümanlar ve yüksek tempolu dans ritimleri ile umutlu ve enerjik bir biçimde karşılıyor 2024 yılını. Gözlerimiz dijital karakter Misuc’u arasa da şarkıyı dinlerken herkes gibi biz de birer Misuc’a dönüşmeye başlıyoruz sanki
Keyifli dinlemeler!
29 Ocak 2024 / Misuc Agents 📸: Çağatay Yiğit
Comentários