"Arjantin, 1985" tarihte birçok yönetimin insanlık suçlarıyla, yolsuzluklarla ve bunları normalleştirmeye çalışanlarla mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor bizlere.
Filmin merkezine aldığı, özgün adıyla "Juicio a las Juntas" diye bilinen duruşmanın uluslararası düzeydeki önemi öyle büyük ki; sadece benzer bir şekilde diktatörlüğün hâkim olduğu kıta düzeyinde değil, dünyanın farklı bölgelerindeki örgütlenmelere de örnek oluyor. Çocuğu kaybolan ve çocuklarının akıbetini öğrenmek için sivil itaatsizlik sayılabilecek eylemleri ile Plaza de Mayo Anneleri’nin, ülkemizde gözaltında kaybolan ya da faili meçhul cinayetlere kurban giden çocukları için faillerinin bulunmasını 28 senedir talep eden Cumartesi Anneleri'ne cesaret vermiş olması gibi....
Film, hiçbir iktidarın sonsuz olmadığını ve “Bir Daha Asla!” yaşanmaması için hukukun üstünlüğünden yana tavır konulması gerektiğini, aksi takdirde geleceğe odaklanmamızın, otoriter rejimden kurtulup demokrasiye kavuşmamızın ne denli zor olduğunu da gösteriyor.
Siyasal sisteminin ve yargının işlerliği/güvenilirliği hiç olmadığı kadar çökmüş durumda. Kurumların saygınlıklarını ve güvenilirliklerini tükettiği bir toplumda; sebebi oldukları “enkazın” unutulacağını, yanlarına kar kalacağın sananların son çırpınışlarına şahit oluyoruz ekranlarda. Yalnız değiliz. Dayanışmayla birbirimize yaslanacağız . Doğru olanı yanlıştan ayıracağız, dürüstlüğümüzle. Bütün adaletsizliklerin, yargısız infazların hesabını soracağız gençliğimizle.
✍🏼: @gultekinogz
📸: MUBI
Comments