"Kula Ticareti", Papua Yeni Gine'nin kuzey batısındaki Trobriand Adaları'nda kabileler arası ticari dolaşıma verilen ad. Kabileler, kullanım değeri olmayan kolye ve bileklikleri -adalar arasında kural ve ritüellerle dolu seyahatlerle- sürekli dönüşümde olacak biçimde birbirlerine taşıyorlar. Burada kabilelerin itibarları, kar amacının aksine geleneğe (karşılıklılık, yeniden dağıtım) dayalı bu takas dizisine bağlı. İktisadi ilişkilerin toplumsal ilişkilere "gömülü" olduğunu örneklemede eşsiz kula trade...
"Kula ticareti"ndeki "kula", serbest çağrışarak İngiliz rock grubu "Kula Shaker"a götürüyor bizi. Britpop çağının geç dönemlerinde kendini gösteren grup, çıkış albümleri "K" ile albüm listelerinde ilk sıraya ulaşıyor 1996'da. 1999-2004'teki ara haricinde, bugüne kadar beş albüm çıkartıyorlar. Çağdaşlarının ardında kalmış gibi gözükse de kendine has bir tarzı var "Kula Shaker"ın. Hint müziğinden ve mistisizminden bir hayli etkilenen grup, Hint enstrümanlarını müziklerine dahil ediyor sıklıkla. Şarkı sözlerinde de spiritüel etkiler yoğun.
Böylece, "Kula Shaker"ın ardından 9. yüzyılda Kerata'ya, ruhani/kutsal bilginin peşinde koşan Hint Kral "Kulasekhara"ya varıyoruz. Mitlere ve efsanelere duyduğu bağlılığı şiirlere, şarkılara döküyor "Kulasekhara". Lord Venkateswara'nın Tirupati Tapınağı'nda bir taş olmak istediğini anlatan şarkılar... "Kula Shaker" da ismini buradan alıyor işte.
Serbest çağrışım serimiz sona ererken iki husus var: "Kula ticareti", toplumsal eylemin geleneklerde gömülü olduğu iddiasıyla; tarihselliği, somut eylemi ve sınıfsallığı gelenekle ikame eden bir yola ışık tutuyor. "Kula Shaker"ın çıkış albümü "K" ise hafif ayazda koşar adımlarla işe giderken arkada çalmalık harika bir albüm.
Kaynak: ekşisözlük yazar:zifir, wikipedia, V. K. Subramanian (2005). 101 Mystics of India
📸: what-when-how.com, youtube, back2godhead com
Comments