"Doğru restorasyon nedir?", "Nasıl yapılır?", "Her restorasyon faciası manşetine inanmalı mıyız?", "Nasıl korumalıyız?". Telegraph'ın 14 Nisan 2016'da attığı manşete göre ispanyol kalesinin "korkunç" restorasyonu ödül almış. Fotoğrafları kaydırarak kalenin yıkıma uğramış halini ve koruma altına alınmış halini görebilirsiniz.
Bu işle ilgilenen pekçok kişinin de bildiği gibi; ortada var olanın korunmasına ilişkin bir problem var ise, eldeki imkanlar ve teknolojinin getirdikleri ile yeni malzemeleri koruma uğruna kullanmak; mimarların, arkeologların ve koruma uzmanlarının başvurduğu bir çözümdür ve yeninin eski olandan ayrışması bir koruma kuralı olarak adlandırılabilir. Kalenin bu şekilde korunması bizlere daha önceden nasıl bir yapı olduğunun hayalini kurdurabilmek ile birlikte, bundan sonrası için de buraya bir kullanım değeri katmış ve sonraki nesillere ulaşabilmesini sağlamıştır. Bu projede tartışılması gereken; yapının bir "ruin" yani yıkıntı veya harabe şeklinde korunması gerekip gerekmediği; harabenin otantik değerlerini bu çeşit bir koruma yöntemi ile kaybedip kaybetmediği olabilir pek tabii ki.
Görüldüğü üzre, medya ve medyanın yarattığı algı yönetimi uluslar, milletler veya bölgeler arasında pek de değişim göstermiyor. Bu noktada, yapıların korunması konusunda hassasiyeti olan herkesin biraz daha fazla araştırma ile doğru sonuca ulaşmak yerine bu algılar ile yönlenmesi de kaçınılmaz oluyor. Bizce biraz ekstra araştırma, doğru bilgiye ulaşarak spekülasyonlar ile harekete geçmeyi engelleyebilir.
Yorumlarınızı bekliyoruz :)
🎧Yazarın şarkısı: Robbie Williams - Supreme
#matreracastle#spain#conservation#conservationofculturalheritage#restoration#media#perceptionmanagement#architecture#koruma#algıyönetimi#medya#kültürelmiras#nothenews
📷: @telegraph , @dezeen
Comments